Zomerse gerechten met verrassende wijnen

klinkende glazen zomer

Inspiratie nodig voor de zomer? Deze gerechten zijn lekker en gemakkelijk te maken. Ik geef er graag wat verrassende wijntips bij en een supersimpele, maar o zo lekkere aperitief-tip!

pastis met garnalen

Pastis – het ultieme zomeraperitief

 

Het lekkerste aperitief vind ik toch wel de Franse Pastis; een drank van anijs, kruidenextracten en zoethout, die je aangelengd met ijskoud water drinkt. Bestel je het op een Zuid-Frans terras, dan krijg je er vaak een klein bakje zoutjes of pinda’s bij. Maar veel lekkerder is het om pastis te combineren met mosseltjes of garnalen. Zoals deze spiesjes van in knoflookolie gemarineerde garnalen. Het combineert wonderwel met de dropachtige smaak van de pastis.

Meloen met Moscatel de Setúbal

 

Onder Lissabon aan de Portugese kust ligt Setúbal. Een charmante kustplaats die bij toeristen vaak wordt aanbevolen omdat je er de zee op kunt om dolfijnen te spotten. Wat niet veel mensen weten is dat er heerlijke wijn gemaakt wordt. Zelf vind ik de Moscatel de Setúbal fantastisch. Het is een zoete witte wijn met tonen van citrus, rozijnen, vijgen en noten. De prijs-kwaliteitverhouding is voor een wijn van deze kwaliteit verbijsterend goed. En vergis je niet, een zoete wijn als deze laat zich niet alleen combineren met een dessert. Ik dronk de wijn bij een gerechtje van meloen, verse jonge geitenkaas en een dressing van honing, thijm en balsamico-azijn (met twee eetlepels water om hem wat lichter te maken). Beter wordt het niet!

Meloen met setubal wijn
aubergine met Elzas wijn

Aubergine met een Elzasser Pinot Noir

 

Het is hoog tijd dat de Elzas het zoete-wijn-imago van zich afschudt. Deze pinot noir van het wijnhuis Frey-Sohler leent zich uitstekend voor een zomerse avond. Gekoeld (12 graden)  is hij het lekkerst, met bijvoorbeeld deze toast met aubergine-tapenade erbij. Grill de aubergine in de oven tot hij zacht en gaar is. Pureer hem met tahine, olijfolie, knoflook, wat citroensap en peper en zout. Een zomerse Elzas met een vleugje Italië!

Tomaat, tonijn en Côte Roannaise

 

Deze bijzondere wijn ontdekte ik vorig jaar op een wijnbeurs in Frankrijk. De Vin de Pays d’Urfe komt uit de Côte Roannaise, ten noordwesten van Lyon. Een relatief jonge appelation die enorm aan de weg timmert. Op Domaine Désormiere maken onder andere deze rosé van de Gamay-druif. Donkerder van kleur dan de Zuid-Franse rosés, maar heerlijk fris met een zoetje. Drink hem goed koud met bijvoorbeeld deze tomaten gevuld met tonijnsalade. Hol de tomaten uit, laat de inhoud uitlekken en meng er een blikje tonijn, wat mosterd, verse kaas (bijvoorbeeld hüttenkase), olijfolie en tijm en natuurlijk wat peper en zout doorheen. Een heerlijk fris gerecht dat goed tot zijn recht komt met het kleine zoetje van deze rosé.

tomaat met Urfe
Shakshuka met rose

Shakshuka met Tavel rosé

 

Shakshuka is een gerecht uit Noord-Afrika en het Midden Oosten. In de basis is het een tomatenstoof met ei, maar er bestaan vele varianten. Bij deze versie stoof je eerst kleingesneden ui en een puntpaprika in olijfolie met knoflook. Na een minuut of tien voeg je ontvelde tomaten in blokjes toe (mag gewoon uit een blik). Kruiden met chilipoeder, paprikapoeder en cayennepeper. Laat een minuut of twintig stoven. Dan maak je twee of drie kuiltjes in de saus en breek je daar eieren in. Deksel er op en doorstoven tot het ei bijna (maar niet helemaal) gestold is. Heerlijk met wat pitabrood en een stevige Tavel-rosé. Tavel ligt op de rechteroever van de Rhône en staat al eeuwen bekend om zijn felgekleurde rosé (de kleur van een hanekam). De wijn bevat vooral Cinsault en Grenache en is fruitig en intens van smaak. Een prima wijn voor bij een pittig gerecht. 

1 gedachte over “Zomerse gerechten met verrassende wijnen”

  1. Wat heb je dit zorgvuldig en met heel veel smaakgevoel uitgekozen en gecombineerd!
    Noud en ik gaan er zeker een paar uitproberen. Die pastis met garnaal bv of de aubergine met een Pinot Noir. Ook kan ik me verheugen op de Moscatel met de meloen. Spannend die geitenkaas erbij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *