Negen mensen rond de tafel en negen bijzondere wijnen òp tafel: op 2 juli organiseerde ik de tweede Weird Wines proeverij. Met wijnen die om uiteenlopende redenen niet zozeer vreemd, maar zeker bijzonder zijn! Bij de wijn serveerden we kleine hapjes die de smaak nog beter tot zijn recht lieten komen. Hieronder een korte recap. Ook een keer zo’n bijzondere proeverij bijwonen? Laat het me weten!
Méthode Traditionelle Brut, Domaine des Hêtres (Haspengouw, België)
Tijdens een korte vakantie in de Ardennen ontdekte ik deze wijn op een proeverij in de plaatselijke sporthal. De wijnmaker komt uit Haspengouw, de streek tussen pakweg Luik en Namen, die bekend staat om zijn fruitteelt. De wijnteelt gaat hier al terug tot de 10e eeuw en tegenwoordig komen hier echte Belgische topwijnen vandaan. Bij de wijn aten we gougères, simpele lichte kaassoesjes, die traditoneel bij champagne geserveerd worden.
- 12,5%
- Vergelijkbaar met een goede champagne
- Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Gris de Toul, Domaine Lelièvre (Côtes de Toul, Frankrijk)
Je zou er zo voorbij rijden als je op weg bent naar het zuiden van Frankrijk: de regio rond Toul. Jammer, want in deze streek wordt uitstekende wijn gemaakt. Zoals deze Gris de Toul. Gris is een specifieke bleke rosé, die zijn kleur krijgt doordat de schillen van de Gamay-druif na de persing al snel verwijderd worden. Het levert een frisse fruitige wijn op, die in de streek zelf volop gedronken wordt. Op het eerste terras waar we na ons bezoek aan deze wijnmaker neerstreken, stond hij prominent op de kaart. Het gebied waar deze wijn gemaakt wordt behoort tot de Lorraine. We pairden de wijn dan ook met een lichte traditionele quiche.
- Elegante zuren, fruitige afdronk
- Neus: aardbei, framboos
- Gamay, Pinot Noir
Vin de Pays d’Urfé, Domaine Désormière (IGP Urfé, Frankrijk)
Nog zo’n onbekend Frans gebied: net ten noordwesten van Lyon ligt de Côte Roannaise, een van de onbekendere, maar snel groeiende appellations van Frankrijk. Cote Roannaise wijnen zijn moeilijk te classificeren als onderdeel van een breder wijngebied. De wijngaarden liggen langs de bovenste regionen van de Loire, maar veel wijnen, zoals de rode wijnen uit IGP Urfé, hebben een opvallende gelijkenis met die in het nabijgelegen Beaujolais. Witte wijn wordt slechts zeer beperkt gemaakt in de Urfé. Deze Chardonnay is een heerlijke uitzondering.
- Fruitig en mineraalrijk, niet houterig
- Honing, bloemig
- Licht tintelende afdronk
7c, Seven Cedars (Yamanashi, Japan)
De wijnproductie in Japan verdrievoudigde de afgelopen tien jaar, vooral in de Yamanashi-regio, waar ook deze wijn vandaan komt. Over de smaak verschilden de meningen, maar bijzonder is deze wijn zeker. Hij wordt gemaakt van de Koshu en de Delaware-druif. De Koshu is prachtig roze van kleur en schijnt oorspronkelijk uit de Kaukasus te komen. De geur van de wijn doet wat denken aan Viognier, de smaak is meer richting Riesling. We aten er een stukje zalm met wat wakamé bij, met een dressing van sesamolie, kikoman en rijstazijn.
Wassmann Mundia, Wassmann (Villáney, Hongarije)
Deze zeer droge rode wijn is om meerdere redenen bijzonder. De wijngaard is nog jong en wordt gerund door een zeer bevlogen echtpaar, dat er alles aan doet om op zo biologisch mogelijke wijze wijn te maken. Een echte natuurwijn dus, met alle keurmerken die daarbij horen. Maar ook een culinaire topwijn, van bijzonder hoge kwaliteit. Het kàn dus wel!
We dronken de wijn met lamspaté en een goede chutney.
- Zwart en rood fruit
- Tabak, eiken, chocola
- Cabernet Franc, Kék Francos
Cuvée Léa, Domaine Vaysette (Gaillac Frankrijk)
De wijnen uit de Gaillac in zuidwest Frankrijk lijken soms een beetje vergeten. Ten onrechte, zo bewijst deze wijn. Tijdens de proeverij kreeg deze wijn verreweg de meeste complimenten. Wat hem bijzonder maakt is het gebruik van de lokake druif Braucol, de hem een onverwachte frisheid geeft.
- Stevige tannines, maar finesse
- Intense en complexe neus
- Fruitige tonen met vooral morellen
- Braucol, Syrah
Bargylus, Domaine de Bargylus (Deir Touma, Lattaquié, Syrië)
Tijdens de proeverij schonken we de wijnen blind. Reken maar dat niemand dan raadt dat er een Syrische wijn in het glas zit. In Syrië wordt al sinds de oude Grieken wijn gemaakt, vaak van bijzonder hoge kwaliteit. Dat het een uitdaging is om wijn te maken in dit oorlogsgebied, is een understatement. De wijngaarden werden de afgelopen jaren voornamelijk vanuit Libanon gemanaged. Een flinke logistieke uitdaging, maar het tekent de passie van deze makers. Deze volle rode wijnen zijn goed te bewaren; ik schonk er één uit 2015, met een lichte bietensalade met man’ouche, Libanees brood met za’atar.
- Complexe neus, specerijen en truffel
- Aardse tonen, mooie balans
- Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon
Melnik 55, Logodaj Winery (Struma River Valley, Bulgarije)
Bulgarije heeft een rijk wijnverleden, maar raakte zijn positie als derde wijnexportland ter wereld kwijt in de communistische tijd. Nu timmeren de wijnmakers weer flink aan de weg, met gebruikmaking van de modernste methoden. Deze bijzonder smaakvolle wijn wordt gemaakt door de Logodaj Winery, één van de grootste van het land, met maar liefst 700 hectare en een productie van 3 miljoen liter per jaar. Een verrassend mooi glas wijn!
- Vol rood
- Peper, kersenjam, zoethout
- Melnik-druif, specifiek voor Bulgarije
Muscatel de Setubal, Pioneiro, (DOC Setúbal, Portugal)
Een Portugese wijn kon tijdens deze proeverij natuurlijk niet ontbreken. De Setubal-regio, aan de kust vlak onder Lissabon, staat bekend om deze stevige, versterkte dessertwijn. De wijn houdt het midden tussen port en de tradiotionele Franse dessertwijnen zoals Sauternes en Maury. De wijn is op zijn best als hij minstens tien jaar oud is. Wij dronken hem ter afsluiting met gekarameliseerde abrikozen met een amandelcrumble.
- Honing, caramel, walnoot, amandel
- Zoete rozijnen, lichte mineraliteit
- Gedroogde abrikoos