Roannaise, de zuidelijke Beaujolais?

Sign for Route du Vin Roannaise

Het nadeel van Frankrijk als wijnland is dat de focus vaak blijft liggen op de bekende wijngebieden. Daarom kan het lastig zijn de verrassende pareltjes buiten de gebaande paden te ontdekken. In een tuin vol bloeiende bloemen is het soms lastig om die ene bijzondere muurbloem te ontdekken. Maar als je goed kijkt, zie je er steeds meer: wat onbekendere wijngebieden die in alle rust en stilte steeds betere wijn maken. Op mijn trip naar het zuiden van Frankrijk maakte ik een uitgebreide stop in de Côte Roannaise en de Côtes du Forez. 

kaart wijnroute Roannaise/Forez

De Côte Roannaise en de Côtes du Forez zijn voor veel Nederlanders onbekende wijngebieden. Niet in het minst omdat ze niet op de traditionele vakantieroute naar het zuiden liggen. Het gebied begint ten westen van de stad Roanne, die zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Lyon ligt. Een deel van Frankrijk waar je niet zo gemakkelijk komt. Toch is het een stop meer dan waard. Mijn interesse in dit gebied werd gewekt door een proeverij vorig najaar in Frankrijk, waar ik de verrassend goede wijnen het Domaine Désormière proefde, gelegen in het hart van dit gebied.

 

Gamay

Dit is het gebied van de zuidelijke Loire, maar over de wijn uit deze regio zegt dat niet veel. De wijn die hier gemaakt wordt heeft, verrassend genoeg, de meeste relatie met de 40 kilometer noordoostelijker gelegen Beaujolais. De Côte Roannaise is het zuidelijkste traditionele gebied voor Gamay, de druif die we kennen uit de Beaujolais. Nog een overeenkomst: de Beaujolais ligt deels op vulkanische grond (bijvoorbeeld Brouilly). Dit gebied ook. Het ligt dan ook niet ver van de inmiddels uitgebluste vulkanen in de regio Puy-de-Dôme. 

 
 
 
 
Een 30-jarige AOC

De Côte Roannaise telt 25 wijndomeinen, met in totaal 215 hectare aan wijngaarden. De noordelijker gelegen, kleinere, Forez telt 12 wijndomeinen met in totaal 150 hectare wijngaarden. De AOC van de Côte Roannaise bestaat dit jaar 30 jaar en dat wordt flink gevierd. Het wijngebied timmert sowieso aardig aan de weg. Niet alleen in kwaliteit; ook hier hebben nieuwe methoden en een jonge enthousiaste generatie wijnmakers hun uitwerking. Maar ook aan promotie wordt veel gedaan. Loop een gemiddelde Office du Tourisme binnen en je vindt volop informatie over de wijnregio. En meestal een mooie collectie lokale wijnen.

 

Wij haalden de kaart en het mooi vormgeven boekje van de wijnroute, die voert van Le Crozet in het noorden tot aan Saint-Marcellin-en-Forez in het zuiden. De route leidt je letterlijk langs alle 38 wijndomeinen, dwars door de heuvels en over smalle weggetjes. Niet voor niets bevat de kaart een waarschuwing: niet rijden met een camper!

weggetje in cote roannaise

Onderweg proefden we een mooie dwarsdoorsnede van wat deze regio te bieden heeft. Dat viel niet tegen. Er is inderdaad een duidelijke parallel met de vulkanische Beaujolais-wijnen. Dat klopt ook wel, want het wijnmaken vindt op dezelfde wijze plaats, door middel van maceratie. Kwalitatief gaat het inmiddels zeker ook die kant op. De zuidelijker gelegen Côte de Forez heeft een iets ander karakter. Iets meer wit en iets minder ‘bulles’ en nadrukkelijk hoger gelegen wijngaarden, meestal zo’n 400 meter. Al met al een regio om nog eens wat langer terug te komen. En vooral nog vaak van te proeven!

Meer lezen over deze bijzondere streek? Kijk op de (Nederlandstalige) website van het Office du Tourisme. De wijnroute en het bijbehorende boekje zijn hier te vinden.

Cotes du Forez, wijn Domaine de la Pierre Noire
Cotes Roannaise, wijn Domaine Lapandery
Cotes Roannaise, wijn Verdier Logel
Cotes Roannaise, wijn Domaine de la Rochette

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *